Pediatri so navadno pozorni predvsem na to, da ta prehranski dodatek jemljejo novorojenčki in dojenčki, kasneje pa je njegovo jemanje prepuščeno ozaveščenosti staršev in temu, koliko se ti zavedajo, kako pomembno je za otroke in mladostnike, da ga jemljejo. Vitamin D3 za otroke in mladostnike predstavlja zelo pomembno snov. Ta snov vpliva na njihov razvoj v zgodnjem življenjskem obdobju, pa tudi kasneje. Zaradi tega se o tem, za kako pomemben dodatek gre, v bistvu še veliko premalo govori.

Zdrav razvoj posameznika

Vitamin D3 za otroke je ključen za zdrav razvoj posameznika. Nujen je za to, da se mu pravilno zarastejo in razvijejo kosti ter da imajo te ustrezno kostno gostoto. Od njega je torej odvisno, kako močne kosti bo imel nekdo, kar je v življenju vsekakor pomembno. Kdor ima krhke kosti, si te namreč hitreje poškoduje, na njih hitreje pride tudi do zlomov, ravno tako pa nizka kostna gostota lahko postane problem, ko posameznik enkrat odraste oziroma postane starejši, saj vodi v številne težave s hojo in gibanjem, pa tudi z osteoporozo. Hkrati pa je vitamin D3 pomemben tudi za močne zobe ter ima v telesu še druge funkcije. Zaradi tega je nujno potrebno poskrbeti, da ga imajo posamezniki v telesu dovolj že od najzgodnejših let svojega življenja.

Vitamin D3 za otroke do 15. leta

Vitamin D3 za otroke naj bi se jemal vse od otroštva pa do najstništva. Novorojenčkom in dojenčkom ga sicer predpiše že zdravnik, torej ga starši dobijo na recept, kasneje pa ga morajo kupovati sami, četudi pediatrične smernice priporočajo njegovo jemanje vse do 15. leta oziroma do konca osnovne šole. To je namreč čas, ko se otrokovo telo razvija, ko kosti pridobivajo gostoto, ko otrok pridobiva stalne zobe itd.

Gre torej za snov, ki je pomembna tudi za mladostnike. Še več: pomembna je tudi za odrasle! Vsekakor pa je dokazano, da je najpomembnejša ravno v otroštvu in mladosti, zato bi res morali poskrbeti, da ga imajo v tem času vsi otroci na voljo dovolj. Na tak način je možno poskrbeti:

  • za zdrave kosti,
  • za pravilen razvoj,
  • za močnejše zobe,
  • za odličen imunski sistem,
  • za manj težav s kostmi v odrasli dobi in starosti,
  • za manjšo nagnjenost k zlomom in drugim poškodbam kosti,
  • za preprečevanje osteoporoze v starosti.