Ime trn v peti ali plantarni fasciitis, se nahaja v peti in je petna kost. Je ena najpomembnejših struktur stopala, saj služi kot zbirališče za številne vezi, kite in druge mišice. Vsekakor pa gre za neprijetno bolezensko stanje, katerega zdravimo na različne načine. Seveda ubiramo razne poti in metode, samo da bi se znebili zoprne težave, ki negativno vpliva na naš vsakdanjik in življenje. 

Ko smo pogosto izpostavljeni obremenitvam, »zraste« trn. To je posledica procesa kalcifikacije plantarne fascije, se pravi traku vezivnega tkiva, ki tvori stopalni lok. Redkeje se zgodi, da se ta petna hrbtenica oblikuje na ravni Ahilove pete . To se imenuje zgornja kalkanealna hrbtenica.

Kaj povzroča trn v peti?

Ta vrsta poškodbe kosti v glavnem prizadene posameznike stare med 40 in 60 let , z rahlo prevlado pri ženskah . Na splošno je petna oteklina posledica pretirane in neprilagojene uporabe stopalnega loka , kar na koncu povzroči vnetje in mikrorazpoke tetiv. Da bi te majhne lezije obnovili sami, telo uporabi lastno zdravljenje s kalcificiranjem prizadetih kit. Sčasoma se vzdolž poti tetive tvorijo kostni izrastki, ki tvorijo petno ostrogo.

Kateri so dejavniki tveganja za nastanek trna v peti?

Nekateri dejavniki še posebej vplivajo na razvoja trna v peti in sicer so to:

  • prisotnost prekomerne telesne teže ali debelosti;
  • nošenje slabe ali neprimerne obutve;
  • prirojene deformacije stopal: plosko stopalo, ipd.;
  • trajna in redna vadba .

Kako ga odkriti?

Čeprav petna ostruga ne povzroča nobenih značilnih kliničnih znakov, se večina kaže na naslednji način:

  • boleč občutek v peti, takoj, ko vstanemo;
  • boleče »zbadanje« ;
  • povečana bolečina med vadbo na dnu pete;
  • stalne bolečine po vadbi ;
  • »sevalne« bolečine v smeri stopala in spodnjega uda.

Opazite črni trn

Bolečina običajno spodbudi bolnika, da se posvetuje z zdravnikom, ki lahko po natančnem pregledu posumi na prisotnost trna v peti. Svoje prepričanje bo lahko utrdil ob temeljitem zdravniškem pregledu, ki bo med drugim preverjal, ali se bolečina pod pritiskom iz pete poslabša. Če je temu tako, zdravnik na splošno priporoča rentgensko slikanje stopala , da potrdi diagnozo in opazi rast kosti.

Kaj storiti za lajšanje petne otekline?

Možnih je več terapevtskih strategij, ki zagotavljajo trajno olajšanje osebi, ki trpi zaradi trna v peti.

Prvi ukrepi, ki jih je treba sprejeti, so večinoma splošne narave, kadar je to mogoče najprej ugotovimo vzrok, ki vodi do procesa kalcifikacije. To lahko vključuje hujšanje , prenehanje športa ali nošenje ortopedskih vložkov .

Za bolečino pa poskrbi prilagojeno zdravljenje z zdravili na osnovi analgetikov, nesteroidnih protivnetnih zdravil ali kortizona . V najtežjih primerih je včasih indicirana uporaba kirurškega posega . Intervencija tedaj predpostavlja resekcijo trna v peti. Ta alternativa se uporablja samo v primeru neuspeha tradicionalnega zdravljenja, ki se uporablja kot zdravljenje prve izbire.

V kolikor je trn v peti tudi vaša težava, je najbolje, da se posvetujete s strokovnjakom in poskušate ugotoviti vzrok ter ga tudi uspešno odpravite.