B kompleks je prehranski dodatek, ki vsebuje različne vitamine iz skupine B, ki jih naš organizem potrebuje za ustrezno delovanje. Če vam manjka energije, potem vam morda takšen prehranski dodatek pomaga, prav tako pa vam lahko pomaga pri slabi presnovi in drugih težavah, s katerimi se soočate – vitamini B imajo namreč v našem telesu veliko različnih funkcij, najpomembnejše pa je vedeti, da medsebojno delujejo, zato nam ne sme primanjkovati nobenega od njih, saj to poruši ravnovesje med njimi in vpliva na prav vse funkcije, ki jih opravljajo. Prav zaradi tega je bolje kot jemati le posamezen vitamin iz te skupine, poseči po prehranskem dodatku, ki vsebuje kar vse.

Tiamin, riboflavin, niacin …

B kompleks je sestavljen iz različnih vitaminov, kot so tiamin, riboflavin, niacin, panotenska kislina in tako dalje. Tiamin je pomemben tako za delovanje našega živčnega sistema kot za našo psihološko stabilnost, zato je to, da smo razdražljivi, lahko znak za to, da ga našemu telesu morda primanjkuje. Hkrati pa ima v telesu tudi druge pomembne funkcije, kot je recimo vpliv na pravilno delovanje srca ali sproščanje energije v presnovi.

K slednjemu sicer pripomore tudi riboflavin, še en vitamin iz skupine B, ki nam pomaga tudi do bolj zdrave kože, boljšega vida in lažjega premagovanja stresa. Poleg tega pa bomo vam bo pomagal tudi, če ste pogosto utrujeni ali izčrpani. Podobno funkcijo ima tudi niacin, pa tudi drugi vitamini iz skupine B.

Vitamin B12

Eden od najpomembnejših vitaminov, ki jih vsebuje B kompleks, pa je zagotovo vitamin B12 ali kobalamin. Prav slednjega ljudem pogosto primanjkuje, kar še posebej velja za ljudi, ki ne uživajo mesa ali živalskih izdelkov, saj ga naše telo največ pridobi prav iz njih. Pomanjkanje tega vitamina se lahko kaže na različne načine, zagotovo pa je ta vitamin pomemben za različne funkcije našega telesa, kot na primer:

  • psihična stabilnost,
  • preprečevanje izčrpanosti in utrujenosti,
  • delovanje imunskega sistema,
  • delovanje živčnega sistema,
  • nastajanje rdečih krvničk in s tem železa v krvi,
  • sproščanje energije v presnovi,
  • delitev celic,
  • različne druge funkcije.