Kakšne lase bo imel nekdo, je v veliki meri odvisno od genetskih dejavnikov, precej pa na to vpliva tudi prehrana. Osiromašena prehrana, ki ne vsebuje snovi, ki jih lasje potrebujejo za to, da lahko uspešno rastejo in ostanejo zdravi, lahko povzroči njihovo krhkost, suhost, razcepljanje, izpadanje in druge težave z njimi. Dejstvo pa je, da navadno v mladosti lasje rastejo hitreje in so bolj gosti kot v kasnejših življenjskih obdobjih. Kar pa še ne pomeni, da ne morete imeti bujnih las tudi takrat. Vas zanima, kako pospešiti rast las na naraven način?

Poskrbite za svoje lase!

Kako pospešiti rast las? Če v mladosti naši lasje navadno vse potrebno za svojo rast dobijo iz prehrane, pa v kasnejših življenjskih obdobjih ni vedno tako. Z leti namreč postajajo tanjši, bolj krhki in lomljivi, zato marsikdo ni zadovoljen s svojo frizuro, pa čeprav obiskuje izkušenega frizerja, uporablja kakovostne šampone in za lase dobro skrbi. Žal namreč sama skrb zanje ni dovolj, ampak je treba narediti še kaj več.

Recimo razmisliti o svoji prehrani ter nanjo uvrstiti živila, ki vsebujejo:

  • dovolj veliko količino beljakovin,
  • dovolj železa,
  • vitamin A,
  • vitamin B,
  • vitamin C,
  • vitamin E,
  • čim manj alkohola.

Piti je treba tudi dovolj tekočine (najboljša je navadna voda, pri čemer jo je treba spiti kar nekaj kozarcev na dan) ter se izogibati kajenju, saj to lahko z zmanjševanjem krvi v lasišče zavira lase pri rasti.

Kaj narediti, če sprememba prehrane ne pomaga?

Če kljub spremembi prehrane vaši lasje še vedno zelo počasi rastejo in niste zadovoljni z njihovim videzom, si lahko pomagate tudi s prehranskimi dodatki, ki vsebujejo zgoraj omenjene vitamine in minerale. Eden od vzrokov za slabšo rast je lahko tudi pomanjkanje železa oziroma slabokrvnost, ki jo je pomembno odpraviti ne le zaradi hitrejše rasti vaših las, ampak tudi zato, ker vam lahko povzroča še druge preglavice, povzroča utrujenost in pomanjkanje energije. Enako velja tudi za ostale vitamine, saj si z njimi ne boste pomagali le do lepših las, ampak so za vaše telo pomembni tudi iz drugih vzrokov.