Vas zanima kaj je bakterija Helicobacter pylori simptomi? Vas skrbi, da se morda nahaja tudi v vašem želodcu? Imate prebavne težave oziroma vas pogosto boli trebuh? Ima težavo s to bakterijo eden od vaših bližnjih, zato vas zanima, ali obstaja verjetnost, da ste se okužili tudi vi? Kako sploh pride do okužbe, ali se lahko okuži vsak in kakšni so najbolj pogosti simptomi?

Simptomi okužbe z želodčno bakterijo

Najprej je treba vedeti, da je s to bakterijo okuženih ogromno ljudi po vsem svetu, pri čemer pa nekateri z njo sploh nimajo nobenih težav. Zaradi tega sploh ne vedo, da se nahaja v njihovem želodcu. Žal pa se lahko težave kadarkoli pojavijo oziroma postanejo razvidne šele čez čas.

Zaradi tega je dobro poznati simptome okužbe – bakterija Helicobacter pylori simptomi:

  • neprijetna bolečina v trebuhu,
  • bolečina postane veliko hujša, ko ste lačni oziroma ko imate prazen želodec,
  • slabost in težave z zgago,
  • pomanjkanje apetita,
  • pogosto kolcanje,
  • izguba telesne teže.

Testiranje na okužbo

Če sumite, da ste se okužili, je treba opraviti ustrezno testiranje. Šele rezultati testiranja vam bodo namreč povedali, ali gre res za okužbo z omenjeno bakterijo ali pa je morda vzrok za vaše težave kje drugje. Podobni simptomi so namreč značilni tudi za druge bolezni oziroma zanje obstaja veliko razlogov, vsekakor pa se je v takšnem primeru zelo pametno testirati tudi na H. pylori.

V kolikor bo testiranje pokazalo, da niste okuženi, boste lahko to možnost izključili ter vzroke za težave začeli iskati drugje, če pa se bo pokazalo, da ste pozitivni na okužbo, boste lahko čim prej začeli z zdravljenjem. Pri tem je zelo pomemben tudi zdrav življenjski slog, ki vključuje ustrezno prehrano. Ta mora biti taka, da ne spodbuja še dodatno tvorjenja želodčne kisline in s tem težav z zgago oziroma gastritisom, prav tako pa je treba poskrbeti za primerno uravnoteženost porcij – te ne smejo biti prevelike. Zdravljenje je torej celostni proces, a preden se začne, je nujno treba opraviti tudi testiranje.